Turki ngecam pengikisan 'torture and political brain' ing Xinjiang

Saka Zee.Wiki (JV)
Jujug: navigasi, golèk

Turki ngecam pengikisan 'torture and political brain' ing Xinjiang[besut]

Turkey condemns China's 'torture and political brainwashing' in Xinjiang 1.jpg
  • Turki wis nyalahké kamp-kamp pendidikan "kontroversial" kontroversial Beijing ing tlatah barat Xinjiang, China, nyatakaké minangka "rasa isin sing gedhé kanggo manungsa."
  • Juru bicara Kementerian Luar Negeri Hami Aksoy ngandhakake yen ana ratusan ewu tawanan sing tundhuk "pamotongan torture lan politik" ing kemah China.
  • "Kita nyuwun marang masyarakat internasional lan Sekretaris Jenderal PBB kanggo ngukur langkah-langkah sing efektif kanggo nyebabake tragedi manungsa ing Xinjiang, " ujare statement kasebut. Dheweke nyatakake ewu anak sing wis dipisahake saka wong tuwa dening pemerintah Cina.
  • Uga ana 2 yuta Uyghur mayoritas Muslim sing dianggep dipenjara ing pusat tahanan gedhé ing negara adoh saka China, miturut laporan pamaréntah AS.
  • Krisis hak asasi manusia ing Xinjiang wis narik kritik sing akeh banget saka negara liya. Ing sidhang PBB ing November, luwih saka sebutir negara sing nyebut Beijing kanggo ngakhiri "penahanan sewenang-wenang" Uyghurs.
  • Beijing wis bola-bali nulak nemoni Uyghurs nglawan karsane, nyatakake pusat "pusat pelatihan kejuruan" lan nyatakake dheweke nyedhiyakake pendhidhikan.
  • Xinjiang Gov. Shohrat Zakir, dhéwéké Uyghur, ngendika marang kantor berita Xinhua ing Oktober yen wiwit crackdown "Xinjiang ora mung ayu nanging uga aman lan stabil."
  • Nanging Aksoy nyatakake pamaréntah China nindakake kampanye sing disengaja kanggo ngilangi "identitas etnis, agama lan budaya kaum Turki Uyghur lan komunitas Muslim liyane ing wilayah kasebut."
  • "Pengangkatan ulang saka kamp pengungsian ing abad kaping-21 lan kawicaksanan asimilasi sistematis marang Turki Uyghur sing dilakoni dening panguwasa China minangka rasa isin banget kanggo manungsa, " ujare statement.
  • Mentri Luar Negeri Turki ngandhakake, dheweke wis sinau sawijining penyair rakyat, Abdurehim Heyit, sing dipenjara nganti wolung taun kanggo salah sawijining lagu, wis mati sajrone penjara ing China.
  • "Tragedi iki wis luwih ditrapake reaksi saka opini masyarakat Turki marang pelanggaran hak asasi manungsa sing serius ing wilayah Xinjiang. Kita ngarepake respon iki sah kanggo dianggep dening panguwasa Tiongkok, " ujare statement.
  • Negara-negara mayoritas Muslim wis tambah akeh sing ora setuju karo tindakan Beijing ing Xinjiang. Ing Desember, pamaréntah Indonesia marang para wartawan kasebut wis ngundang Duta Besar China kanggo nerangake tindakan sing dilakoni marang Uyghurs.
  • Ana demonstrasi gedhe-gedhe ing Turki lan Indonesia nglawan Beijing sajrone taun kepungkur.
  • Teka minangka aktivis hak asasi manungsa lan mantan tahanan ngandhakake pati lan torture ing kemah Xinjiang Beijing.
  • Mantan penahanan Mihrigul Tursun marang CNN ing Januari dheweke weruh sembilan kanca sekelase mati nalika dheweke ditahan ing pusat tahanan, ing sel-sel supaya akeh ora ana papan sing cukup kanggo saben wong lungguh.

Diskusi[besut]

Sing nggayut mréné[besut]

Referensi[besut]