Para demonstran Iran nandhang duraka nalika ngadhepi 'paling awon' ing dekade

Saka Zee.Wiki (JV)
Jujug: navigasi, golèk

Para demonstran Iran nandhang duraka nalika ngadhepi 'paling awon' ing dekade[besut]

Protes ekonomi Desember 2017 lan Januari 2018 minangka pamrentahan publik paling gedhe ing Iran wiwit Gerakan Hijau 2009.
  • Nalika Sina Ghanbari njupuk ing dalan-dalan Tehran sak demontrasi ing negara ing awal 2018, dheweke ngandhani marang korupsi, perekonomian lambat lan prices bahan bakar lan pangan.
  • Ghanbari ditahan nalika protes. Sawise ditahan ing kuil kuarantin kang diarani penjara Evan Tehran kanggo limang dina, dheweke tilar donya ing ulang taun ka-22.
  • Panguwasa penjara marang ibune, Fatemeh Malayan Nejad, yen putrane wis ngetokake nyawane dhewe. "Anakku nimbali kula saka pakunjaran, dheweke wis ngomong yen dheweke wis ngalahake dheweke, " Nejad ngandhani CNN. "Iku goroh gedhe bilih piyambakipun nglalu, lan aku ora bakal ngaso nganti kasunyatan metu." Ibune Ghanbari nyatakake yen dheweke dipateni.
Fatemeh Malayan Nejad nduwe gambar putranipun, Sina, sing ditahan kanggo protes lan tilar donya sawise limang dina ditahan. Mungguh Fatemeh Malayan Nejad / Masih Alinejad
  • Ghanbari minangka salah sijine sangang pemrotes sing tiwas ing "kahanan curiga" sawise ditahan dening penguasa Iran ing 2018, miturut laporan dening Amnesty International sing dirilis tanggal 24 Januari. Kelompok hak asasi uga ngomong yen sethithik 26 demonstran tiwas ing lurung-lurung, lan luwih saka 7.000 pambangkang rejim kasebut ditangkep ing saindhenging taun. Saka tokoh kasebut, 11 pengacara, 50 profesional media lan 91 siswa ditahan kanthi arbitrase.
  • Pemerintah Iran durung nanggepi permintaan CNN kanggo komentar.
  • Nanging gerakan protes Iran nunjukake tandha-tandha cilik. Minangka pasukan keamanan nglumpukake serangan, para pembangkang terus nerusake demonstrasi. Luwih tinimbang mbantah, para ahli ngendikan, penindasan Iran bisa uga dadi aktivis.
  • "Pamrotes ngaku ora duwe apa-apa, " pangandikane Mansoureh Mills, peneliti Iran Amnesty International. "Ing taun kepungkur, kita wis nyumurupi ewu buruh ngliwati negarané amarga ora dibayar sajroning sasi lan berjuang kanggo panganan kulawargané."
  • "Sampeyan mung kudu nonton video protes iki ing media sosial lan ngrungokake pekerja sing nelpon, 'Kita ora wedi karo pakunjaran amarga kita ora duwe apa-apa maneh kanggo ilang' kanggo mangerteni carane keprungu sing wis dadi, " tambah Mills.

Gelombang protes ing 2018[besut]

  • Protes ekonomi Desember 2017 lan Januari 2018 minangka pamorean paling gedhe ing Iran wiwit Gerakan Hijau 2009, nalika jutaan wong njupuk dalan kanggo nduduhake penipuan pemilihan umum.
  • Nanging nalika Gerakan Hijau narik kawigaten angka gedhe, jejer geografis protes 2017 lan 2018 nyekel panguwasa kanthi kejutan. Para demonstran akeh banget saka luar ibukota. Wong-wong padha ngumpul ing kutha-kutha lor-wétan utama - kayata benteng konservatif Mashhad - lan ing propinsi. Padha uga diarani saka kelas pekerja negara. Loro-lorone demografi wis dianggep minangka pusat kanggo basis populer rezim.
  • "Apa sing kudu disebarake yaiku panyebaran geografis, " pangandikane Mohammad Ali Shabani, editor Iran Pulse ing Al-Monitor. "Bebungah penting minangka lack of elite backing: ngluwihi statement umum simpati kanggo tuntutan kaya liyane proyek lan prices konsumen murah, ora ana camp politik utama nandhani karo para demonstran."
  • Senadyan nanggepi serangan regime ing demonstrasi awal 2017 lan 2018, kelompok-kelompok pembangkang lan kelompok-kelompok pambangkang sing dikoordinasi terus njaluk tuntunan politik lan sosial ing publik ing taun 2018.
  • Nalika krisis ékonomi Iran tuwuh, demontrasi rame dianakaké ing sasi Juli lan Agustus sing panguwasa nyebar kanthi nggunakake amunisi, gas pemedih lan banyu, miturut Amnesti.
  • Teachers in Tehran held protests in October and November which resulted in 23 arrests and eight sentence sentences. Ing pungkasan taun, 467 buruh, kalebu pembalap truk, buruh pabrik lan guru, wis ditakoni dening panguwasa utawa tundhuk marang penyiksaan lan perlakuan ala liyane.
  • "(The crackdown) punika paling awon ingkang kita saksampunipun ing dekade kepungkur, " Raha Bahreini, peneliti Iran Amnesty International, ngandhani CNN.

Sejatine wanita wani[besut]

  • Mbokmenawa gerakan sosial paling dhuwur kanggo gain momentum ing 2018 yaiku protes marang hukum wajib Islam Iran.
  • Ing 27 Desember 2017, Vida Movahedi, ibuné 31 taun, nyedhaki kothak utilitas ing salah sawijining lurung-léngkèan sing paling ramai ing Teheran lan ngiringan jilbab putih ing tongkat. Dheweke ngadeg metu, rambute dawa mili ing angin.
  • Movahedi ditahan sawetara jam sabanjure, nanging foto tumindak sing ora ana ing dheweke banjur dadi virus. Gambar kasebut mbantu nggabungake kampanye media sosial "White Wednesdays" kampanye Masih Alinejad Iran. Gerakan kasebut nyengkuyung wong kanggo protes marang hukum jilbab mandatory kanthi nganggo putih nalika Rebo utawa arep metu.
Vida Movahedi mapan ing kotak telekomunikasi ing dalan Tehran sawise ngilangi jilbab lan nyekel tongkat kanggo protes marang negara
  • Liwat kampanye, Alinejad nampi gambar lan video demonstrasi kasebut. Dheweke banjur nuduhake dheweke ing akun media sosial, sing duwe gabungan saka luwih saka 2, 3 yuta. Ing minggu saka tumindak Movahedi, wanita ing saindhenging negara nyorot diresmikake ing lurung-lurung sing sibuk ing acara solidaritas.
  • Ing pungkasan 2018, paling ora 112 aktivis wadon ditahan utawa ditahan, miturut Amnesti. Senadyan penangkapan, gerakan White Wednesdays terus dumadi dina iki lan ora nuduhake tanda-tanda subsiding.
Diancam déning
  • Shaparak Shajarizadeh, 43, minangka anggota aktif saka gerakan iki, ditahan kaping telu ing 2018 sadurunge lolos menyang Turki, banjur nggayuh asylum ing Kanada. Dheweke pisanan ditahan tanggal 21 Februari kanggo nuduhake video dhéwé ing layar miring Mover Movahedi.
  • "Aku dipenjara ing kantor moralitas lan keamanan, banjur dikirim menyang kurungan sing ana ing penjara, nalika aku nglakoni mogok suwene seminggu, banjur aku dirilis, " Shajarizadeh ngandhani CNN. "Sawise aku nampa panggilan ancaman - padha nyuwun marang aku supaya ora ngirim posting gambar online lan ngandhani bab wajib hukum wajib."
  • Nasrin Sotoudeh, pengacara hak-hak asasi manungsa lan pembela hak-hak wanita ing Iran, njupuk kasus Shajarizadeh. Nalika ngenteni hukuman, Shajarizadeh ditahan sacara ilegal dening pihak berwajib maneh ing Maret lan Mei. Dheweke ngomong dheweke tortured, diancemani lan dibuwang ing pakunjaran Evin.
  • "Aku dituduh korupsi lan prostitusi kanggo posting foto tanpa sandi hijab online, " Shajarizadeh ngandika. "Wong-wong mau nyelehake Nasrin Sotoudeh minangka pengacaraku - anceman kanggo ngetrapake aku marang tuduhan-tuduhan pambagyuran nasional marang negara kasebut yen aku njaga dheweke."
  • Shajarizadeh dihukum 20 taun penjara, 18 sing padha ditanggepi. Sotoudeh dhéwé dipenjara ing tanggal 13 Juni 2018, amarga mbela para demonstran hijab anti-paksa. Dheweke ndhelikake biaya keamanan nasional sing bisa ndeleng dheweke dihukum luwih saka sepuluh taun ing pakunjaran.
  • Miturut Pusat Hak Asasi Manusia ing Iran, dheweke ditolak kunjungan kulawarga. Ing tanggal 23 Januari, bojo Sotoudeh, Reza Khandan, uga pengacara hak asasi manungsa, ditangkep lan dijatuhi hukuman 6 taun penjara kanggo biaya keamanan. Loro-lorone saiki nyenengake biayae.
Shaparak Shajarizadeh jumeneng ing sawijining kutha Iran sing nuntun selendang putih ing tongkat, minangka bagian saka protesting hijab anti-paksa taun 2018.

Tujuan AS[besut]

  • Sadawane 2018, pejabat senior AS - kayata Presiden Donald Trump lan Sekretaris Negara Mike Pompeo - bola-bali ngelaksanakake piyambak karo para demonstran Iran kanggo ngisolasi rezime.
  • Sajrone gelombang demontrasi ing Januari, Trump tweeted, "Wong Iran pungkasane tumindak marang regime Irak sing brutal lan ngrusak." Presiden banjur ngelingake yen AS nonton rapet sadurunge ngumumake, "wektu kanggo owah-owahan."
  • Pompeo katon kapentingan pribadi ing demonstrasi anti-hijab, lan ing paling ora rong kesempatan ing 2018 gambar protes Vida Movahedi. Ing sasi Juni, dheweke uga nulis grafis saka Movahedi jejere foto Pemimpin Agung Iran Ali Khamenei, kanthi slogan "Rakyat Iran kudu ngurmati hak-hak asasi" ditulis ing gambar kasebut. Departemen Luar Negeri uga njlentrehake sawetara pesen kanggo ndhukung hak-hak wanita ing Iran - kabeh ditulis ing basa Persia.
  • 5, 000 warga Iran ditangkap ing protes Januari. 30 wanita dipenjara kanggo protesting hijab kasebut. Ratusan priyagung Sufi, puluhan ahli lingkungan, 400 Ahwazis, 30 petani Isfahan - kabeh ditahan dening rezim pidana # Iran. Rakyat Iran patut ngormati hak asasi manungsa. pic.twitter.com/evH3lmfSjl
  • Sajrone pidato ing Yayasan Warisan ing Mei 2018, Pompeo nerangake carane AS ngrancang kanggo nerusake karo Iran sawise penarikan saka 2015 perjanjian nuklir. Ngandika marang wong akeh Washington, ngandika: "Wong Iran bakal nggawe pilihan babagan kepemimpinan, yen bakal nggawe keputusan cepet sing bakal apik.
  • "Yen padha milih ora nglakoni, kita bakal tetep hard iki nganti kita entuk asil sing aku nyedhiyakake, " Pompeo ngandika.
  • Efek kumulatif saka tumindak iki wis mimpin Presiden Iran Hassan Rouhani kanggo nyalahake pamarentah kanthi gampang ngupayakake owah-owahan rezim. "Ngurangi legitimasi sistem kasebut minangka gol final, " ujare Rouhani ing pameran siaran televisi Iran ing Oktober.

Apa sing bakal ditindakake ing 2019[besut]

  • Senajan luwih akeh warga Iran ngumumake rembugan sosial lan ekonomi, anane oposisi politik sing ana ing Iran wis ngiwa para analis percaya yèn gerakan protest ora nimbulaké ancaman serius marang rezime.
  • "Kita bisa nyangka protes sing luwih akeh ing sasi sawise kahanan ekonomi ambruk, nanging angel kanggo prédhiksi ing ngendi dheweke bisa mimpin amarga ora duwe organisasi, perwujudan tuntutan sing cetha lan kesatuan, lan elit tuku, " pangandikane Al-Monitor Shabani.
  • Duta Besar AS John Limbert, sing ditahan nalika krisis sandera 1979 lan njabat minangka Wakil Asisten Sekretaris Negara kanggo Iran ing 2009, yakin rezim bakal menang. "Ing Republik Islam, panguwasa tansah ngancam, " pangandikane Limbert. "Wong-wong bakal nglakoni apa sing perlu dilakoni kanggo tetep kuwasa, yen sing mbutuhake brutal, mesthine, yen ateges fleksibilitas, bakal nyoba kuwi."
  • "Klub sing padha wis mlaku wiwit taun 1979. Senajan umur wis ngancik, wong-wong mau bakal tetep anggone bisa nganti-kudu anggone bisa ngerteni apa sing bisa dianggep bener. melu, lan uga nyinaoni, "Limbert ngandhani CNN.
Trump
  • Tanggal 29 Januari, Assessment Ancaman Worldwide kanggo 2019 dirilis dening Direktur Intel Amerika Serikat Dan Coats. "Kita netepake yen Tehran wis siap kanggo njupuk langkah-langkah keamanan sing luwih agresif kanggo nanggepi karusakan anyar, " tegese dokumen.
  • Minangka regime katon disetel kanggo dig ing tumit ing 2019 sanadyan, uga nindakake sawetara saka demontran.
  • Wong 38 taun saka Mashhad sing melu ing protes lan demonstrasi 2017 lan 2018 sing ndhukung gerakan White Wednesdays, ngandhani CNN sing senadyan dikalahake, diancemake lan dilebur ing pakunjaran, dheweke ora duwe rencana kanggo ngendhakake bis ing 2019 . "Aku bakal terus protes nganti bisa mbatalake hukum wajib, lan nganti ana kebebasan kanggo wong Iran saka regime agama sing dikalahake iki, " pangandikane protester, sing nolak nyatakake asmane kanggo alasan keamanan.
  • Prediksi Amnesty International kanggo taun ngarep nyuarake komentar. "Iran ana ing krisis ekonomi sing durung tau ditindakake kanthi konflik ing masalah politik, ekonomi, lingkungan lan hak asasi manungsa, " ujare panaliti Bahreini.
  • "Mulane, kita bisa nyangka protes marang kemiskinan, inflasi, korupsi lan otoritarianisme politik bakal tuwuh ing negara."

Diskusi[besut]

Sing nggayut mréné[besut]

Referensi[besut]