NYT: Pangeran Putra Saudi ngandika bakal nggunakake 'peluru' ing Khashoggi

Saka Zee.Wiki (JV)
Jujug: navigasi, golèk

NYT: Pangeran Putra Saudi ngandika bakal nggunakake 'peluru' ing Khashoggi[besut]

JP Morgan Chase's Jamie Dimon won't attend 'Davos in the Desert" 1.jpg
  • Putra Mahkota Saudi Mohammed bin Salman ngendika marang pengacara ndhuwur ing 2017 yen dheweke bakal nggunakake "peluru" marang wartawan Saudi Jamal Khashoggi, miturut laporan New York Times, nyebutake pejabat AS lan manca sing duwe pengetahuan langsung babagan laporan-laporan intelijen.
  • Obrolan kasebut - karo Turki Aldakhil - kedadeyan ing September 2017, luwih saka setahun sadurunge Khashoggi, kolumnis Washington Posting, dipateni lan dismembered sawise ngetik konsulat Saudi ing Istanbul, Times kacarita Kamis.
  • Ing obrolan kasebut, bin Salman dikabarake yen manawa Khashoggi - pengawal kerajaan kraton Saudi dadi kritik pemerintah - ora bisa digodha maneh ing karajan kasebut, banjur kudu bali kanthi paksa. Yen ora bisa, Pangeran Diponegoro bakal ngetutake Khashoggi "kanthi peluru, " Times nglapurake pejabat sing dikenal minangka salah sawijining laporan intelijen.
  • Rekaman kasebut dicegat nalika intelijen AS, Times ngandika. Nanging, makna kasebut mung dimangerteni nalika ditemokake dening perwira intelijen sawise pati Khashoggi.
  • Artikel kasebut uga nyatakake yen sadurunge percakapan karo Aldakhil, miturut laporan intelijen sing padha, bin Salman ngeluhake pembantune liyane, Saud al-Qahtani, yen Khashoggi wis tambah akeh pengaruh lan dilapurake kanggo ngrusak citranya minangka pembaharu.
  • CNN durung weruh utawa krungu laporan-laporan intelijen lan ora bisa ngesyahke nyatakake claims Times. Pemerintah Saudi lan Aldakhil ora langsung nanggepi permintaan CNN kanggo komentar.
Jamal Khashoggi isih digunakake minangka komoditas politik
  • Riyadh wis ngendheake manawa dudu bin Salman utawa Raja Salman ora ngerti operasi kasebut kanggo ngadakake Khashoggi pungkasan Oktober. Nanging, pejabat AS ngandhani misi kasebut - kalebu 15 wong sing dikirim saka Riyadh - ora bisa ditindakake tanpa wewenang bin Salman.
  • Jaksa Saudi wis ngetokake 11 wong sing diadili ing kasus sing diprakirake dening pembunuhan Khashoggi, nuntut hukuman mati kanggo limang wong. Nanging, pejabat PBB ngendika menawa sidang kasebut gagal amarga diselidiki lan diselidiki, lan para pejabat AS ngomong durung tekan "ambang kredibilitas lan akuntabilitas" sing dikarepake.
  • Presiden AS Donald Trump wis teka ing tekanan saka Kongres lan liya-liyane kanggo njaga kahanan Arab Saudi liwat kasus Khashoggi.
  • Gedung Putih ngadhepi tenggat waktu Jumat kanggo nanggapi permintaan Senat kanggo Presiden kanggo nemtokake manawa bin Salman tanggung jawab nglanggar hak-hak asasi manungsa "nglawan individu ngleksanani kebebasan ekspresi" miturut Undhang-undhang Magnitsky.

Pencet kamardikan pers mbalela tumindak[besut]

  • Wakil-wakil saka Komite kanggo Nglindhungi Wartawan, Human Rights Watch lan kelompok liyane padha cedhak Gedung Putih ana kanggo nyedhiyakake perhatian marang deadline looming.
  • Courtney Radsch, Panitia Pelindung Wartawan, ngendika "tanggapan kuat" saka administrasi AS lan Trump dhéwé "bakal ngirim pesen marang panguwasa Saudi sing tumindak, kayata mateni Jamal Khashoggi, ora bakal ditoleransi."
Kaadilan kanggo Jamal Khashoggi: Pembela kebebasan pers mlebu Trump kanggo ngadeg ing Arab Saudi
  • Nanging, sumber sing akrab karo rencana pamarentah marang CNN yen administrasi wis samesthine kanggo "mbobol mbela MBS." Sumber kasebut nambahake pangarepan yen House Putih bakal ngandhakake maneh yen ora "gun" udhara langsung ngepung Pangeran Mahkota kanggo mateni.
  • CIA nyimpulake yen bin Salman mrentahake pembunuhan Khashoggi, nanging Trump lan sekutu-sekutune wis ngrasa cidra marang penilaian intelijen.
  • Pamrentahan Trump wis enggan kanggo ngukum Saudi Arabia liwat pembunuhan Khashoggi, kasebut manfaat ekonomi menyang AS.

Pelapor PBB: Penetapan Turki Turki 'dibubar'[besut]

  • Sauntara kuwi, Pelopor Khusus PBB sing ngeterake panularan hak asasi manungsa internasional marang pembunuhan Khashoggi ing Kamis nudhuh, "Saudis wis" ngetung lan ngrusak "upaya Turki kanggo netepake penyelidikan kanthi nyangkal akses menyang konsulat sakwéné hampir rong minggu sawisé pembunuhan 2 Oktober .
MBS
  • "Ora cukup wektu lan akses sing diwenehake marang para peneliti Turki kanggo nglakoni ujian-adegan kejahatan profesional lan efektif lan kudu ditindakake dening standar internasional kanggo diselidiki, " ujare Agnes Callamard ing laporan awal sawise kunjungan menyang Turki minggu kepungkur.
  • Nanging, tim kasebut wis diwenehi akses menyang bukti "kalebu bagéan saka materi audio sing nyenengake lan nggegirisi sing dipikolehi lan disimpen dening agensi intelijen Turki, " ujare Callamard. Dheweke nambahake yen dheweke ora bisa nindakake pemeriksaan teknis jero babagan materi iki, lan durung entuk kesempatan kanggo nyatheti materi audio sacara mandiri.
  • Callamard nyatakake "mateni wartawan" minangka pelanggaran sing paling dhasar saka kabeh hak-hak, hak urip "lan ngendikane" ora bisa dipahami "yen panguwasa Saudi terus gagal ngumumake lokasi sisa-sisa.
Wanita Saudi
  • "Bukti sing diklumpukake nalika misi menyang Turki nuduhake prasasti cilik sing mrentahake Mr. Khashoggi minangka korban pambantaian kasar lan premeditasi, direncanakake lan dilakoni dening pejabat negara Arab Saudi, " ujare.
  • "Misi kasebut ora kuwat netepake yen niat asli yaiku kanggo nyolong Pak Khashoggi, kanthi paten pinaten kang direncanakake mung ing acara gagal penculikan iki. Apa sing jelas banget yaiku prastawa lan prekara sing dilakoni sawise dhisikan awal Pak Khashoggi ing konsulat tanggal 28 September. "
  • Callamard ngendika, dheweke wis njaluk kunjungan resmi menyang Saudi Arabia supaya para pejabat ana kanggo menehi bukti sing relevan, ngetokake proses prosecution lan nerangake ngapa karajan kasebut ora nuntut permintaan Turki kanggo ekstradisi tersangka.
  • Saudis wis nyedhiyakake pamindhahan crita babagan nasibe Khashoggi, wiwitane nyangkal kawruh sadurunge nyatakake yen sekelompok operator nakal, akeh sing kagolong ing lingkaran batine bin Salman, sing tanggung jawab wartawan.

Diskusi[besut]

Sing nggayut mréné[besut]

Referensi[besut]