Gréja Katulik bisa mbusak penyalahgunaan seksual. Nanging ora ana sing kudu tumindak?

Saka Zee.Wiki (JV)
Jujug: navigasi, golèk

Gréja Katulik bisa mbusak penyalahgunaan seksual. Nanging ora ana sing kudu tumindak?[besut]

Iku
  • Paus Francis yakin yen nggawe headline - lan ora tansah kanthi cara sing apik.
  • Minggu kepungkur, ing prajurit kasebut bali saka Uni Emirat Arab, nalika ditakoni babagan laporan saka penyalahgunaan seksual para biarawati dening sawetara imam lan uskup, Francis ngandhani kasus kang Paus Benediktus dibubaraké supaya para biarawati "amarga perbudakan wanita wis crept, perbudakan menyang titik perbudakan seksual ing bagean ulama utawa pangadeg. "
  • Juru bicara Vatikan mengatakan komentar Paus diarani sekelompok kecil saudara perempuan Perancis, Sisters Saint-Jean.
  • Nanging nggunakake Paus "istilah" perbudakan seksual "yaiku apa sing diangkat luwih saka alis. Juru bicara Vatikan nuli njlentrehake yen Francis "ngucapake" perbudakan seksual "kanggo makna 'manipulasi' utawa jinis penyalahgunaan kekuasaan sing kacetha ing penyalahgunaan seksual."
Iku
  • Klarifikasi iki durung akeh kanggo ningkatake krisis kanthi cepet sing terus nggerakake Gréja Katulik ing donya - krisis sing dikomentari sawetara komentator sing paling serius ancaman kanggo pasamuwan wiwit Reformasi abad ke-16. Roma wis kobong, lan jinis iki ngeculake ajeg.
  • Gréja iki arang banget nandhang masalah karo seksualitas manungsa. Senadyan dokumen-dokumen luhur, kayata "Theology of the John Paul II", pedoman praktis lan migunani ing negosiasi realitas nitty-gritty lan kerumitan seksualitas manungsa kurang. Plato ala suci wis gagal Kristen (ora seneng pikiran) kanggo nanggulangi budaya seksual sing nyenengake jinis ing saben iklan, acara TV, film lan app dating.
  • Imam, kaya wong liya, pengin ngobrol. Kita arep disentuh. Kita pengin dikarepake. Kanggo ngilangi impuls alam kasebut, kita nggunakake mekanisme nangani kanggo ngatasi dhiri seksual. Kita nindakake supaya marga "luwih apik", nanging aja ngapusi awak dhewe sing asli utawa gampang - utawa kadhangkala uga ora gagal.
  • Pandonga, penolakan diri, pasa lan ngegetake bisa dadi antidote sing efektif kanggo kepinginan seksual, nanging narik kawigaten manungsa lan sentuhan kaya kuwat yen mung konfrontasi sing jujur karo tantangan sing bisa menehi pangarep-arep kanggo ngatasi kekurangane. Penekanan lan panindhes digunakake kanthi rega, lan rega kasebut kudu diakoni lan dibayar.
  • Masalah-masalah seksual penyalahgunaan, mesthi, misahake saka perjuangan kanggo nggabungake seksualitas siji ing cara sing sehat lan produktif. Penyalahgunaan seksual occurs nalika ilusi kekuwatan lan dominasi ngrusak jinis seksual lan nyebabake asil marang wong liya ing tindak kekerasan utawa dominasi. Penyalahgunaan seksual ora dadi asil celibacy. Iki minangka patologi sing nyerang celibates lan noncelibates memper.
Umat Katolik ing pudhuan, ngeculake bebendune
  • Sawetara wanita agama (suster lan suster) wis dadi korban patologi iki sing diwakili dening sawetara ulama. Agama wanita wis suwe ditampilake minangka warga kelas 2 ing hirarki gereja. Dheweke dadi tenaga kerja, asring nindakake tenaga kerja. Ing sawetara komunitas religius, para sadulure nedhi mangan "Ayah" lan ngusulake kaos kaki. Iku ora angel kanggo ndeleng carane misogyny sistemik bisa nyebabake subjugasi lan penyalahgunaan.
  • Nalika persepsi wanita religius wis mesthi berkembang ing Amerika Serikat lan ing negara-negara Barat ing ngendi wanita-wanita kasebut wis ngetrapake ruh sosial lan ecclesial, persepsi adhine agama (lan wanita bener) minangka subervient isih ana ing pirang-pirang budaya.
  • Ora ana pitakonan sing clericalism, utawa njaga hak istimewa lan kekuwatan saka hirarki agama, lan patriarki gereja saka gereja uga nyumbangake tumindak keras tumrap para ulama sing duwe biarawati dilecehke. Gréja kudu nduweni kelingan ing laku ilegal lan ora laku. Sampeyan kudu nggawe reparasi lan tumindak kanggo njaga panyalahgunaan ing kabeh formulir wis diilangi saka pasamuwan. Nanging iki mbutuhake owah-owahan struktural dhasar sing sauntara wis ngilangake hirarki.
  • Sawetara ngandharake manawa celibacy mandegake nambahake mangsa penyalahgunaan seksual. Nalika aku ora setuju karo pengkajian, aku yakin selibat ora bisa mbedakake jroning panyalahgunaan yen ana uga faktor-faktor liya sing nyumbang kanggo penyalahgunaan potensial, kayata anané isolasi, perkembangan psiko-seksual, penyalahgunaan kekuwatan lan narsisisme.
  • Ana sawetara pangarep-arep Paus bisa nerusake pasamuan kasebut kanggo pertimbangan oposisi opsis kanggo para imam. Akeh pracaya iki bakal mbusak kudunging rahasia sing nyedhiyakake urip seksual saka sawetara imam.
  • Pangarep-arep kanggo owah-owahan ing disiplin pasamuan ing celibacy wajib diluncurake bubar nalika, nalika bali menyang Vatikan saka Panama, Francis ngandika sing celibacy kanggo imam ana "hadiah kanggo gereja" lan ora "opsional." (Senajan dheweke ketoke ninggalake lawang sing mbukak kanggo para imam sing nikah ing "papan sing adoh" ing ngendi ana kebutuhan pastoral.)
  • Mlebu kanggo newsletter anyar kita.
  • Gabung ing Twitter lan Facebook
  • Masalahe sing saiki perlu pastoral nang endi wae. Yen ora perlu pastoral pastur, pastilah kabutuhan pastoral urip lan urip sejati. Sawetara imam ora pengin (utawa ora bisa) celibate. Sanadyan ora ana opsional kanggo wong-wong, sawetara bisa tumindak kanthi cara sing ngrusak lan bertentangan karo nilai-nilai Injil sing padha ngakoni. Gereja bisa lan kudu mbiyantu ngalahake pilihan sing ora becik. Wis duwe daya. Nanging ora apa-apa?
  • Miturut tradhisi kasebut, ing taun 64, Kaisar Nero main balapané nalika Rom dibakar. Iku tetep bisa ditemokake yen Paus Francis lan Curia bisa nyebabake geni bisa mbuktekaken kaya rusak kanggo pasamuan sing dikasihi.

Diskusi[besut]

Sing nggayut mréné[besut]

Referensi[besut]